Voiko omaperäinen verkkosivusto toimia hyvin markkinoinnissa?

Vierityspalkin blogissa käytiin eilen ja tänään keskustelua Nordkapp-suunnittelutoimiston uusitusta sivustosta Nordkapp.fi sekä ylipäätään asiantuntijapalveluiden markkinoinnista verkossa. Nordkappin sivut ovat visuaalisesti näyttävät, ja ne on toteutettu varsin erikoisella tavalla – ainakin WordPress-blogiksi – sillä sivuston staattiset sivut ovat itse asiassa yksi ainoa sivu, jota rullataan ylös ja alas kelluvan navigointipalkin avulla. Upean näköinen ratkaisu sinänsä.

Puu

Nordkappin sivustosta virinnyt keskustelu sai minut ajattelemaan “liiallisen personallisuuden” näkökulmaa markkinoinnissa ja verkkosivuissa. Usei(mmite)n, kun verkkosivuja tehdään visuaalisen suunnittelun ja näyttävyyden näkökulmasta, ne eivät toimi ollenkaan markkinointivälineinä verkossa. Esimerkki markkinoinnin kannalta “hankalasta” tyylisuuntauksesta on juuri kaiken sisällön pakkaaminen yhdelle sivulle, kuten Norkappkin on tehnyt (onneksi blogiosuus kuitenkin on perinteinen). Miksi tämä on ongelmallista? Yhden verkkosivun voi käytännössä saada sijoittumaan hakukoneissa hyvin 3-4 avainsanalla. Siksi yhden sivun toteutus rajoittaa pahasti verkkosivun mahdollisuuksia sijoittua Googlessa hyvin vähänkään isommalla määrällä avainsanoja.

Toinen klassinen munaus, jossa verkkosivujen näyttävyysinto tuhoaa markkinointiteon on kokonaan flashilla tehty verkkosivu, mutta niitä onneksi näkee aina vain harvemmin.

Voiko persoonallinen sivusto olla hyvä markkinointikone?

Totta kai voi. Sivuston suunnittelussa pitää vain ottaa huomioon, ettei käytetä ratkaisuja, jotka huonontavat hakukoneystävällisyyttä ja -näkyvyyttä. Tämä taas vaatii, että sivuston rakenteen suunnittelussa on mukana joku, joka ainakin tarkistaa, ettei isompia möhläyksiä markkinointinäkökulmasta ole tehty. Kun noudatetaan Googlen hakukoneystävällisen sivuston ohjeistusta, on homma varsin helppo.

Miksei näin sitten kuitenkin  tehdään niin harvoin? Mene ja tiedä.


P.S. Entä voiko sivusto olla liian persoonaton, että se toimisi hyvin merkkinoinnissa. Vierityspalkin Pertun mielestä tämä sivusto on liian persoonaton ollakseen luotettava. Kertokaapa minulle mielipiteenne asiasta!