Mistä saada rahaa nopeaan tarpeeseen ilman riskiä?

Suomalaisten keskipalkka on noin 2600 euroa kuussa, ja siitäkin vetää verottaja välistä ison osan. Jäljelle jäävästä noin parista tonnista pitäisi maksaa asumiskulut, työmatkakulut, ruoka ja harrastukset. Varsinkin pääkaupunkiseudulla asuminen on muuttunut maassamme hyvin kalliiksi. Asuntojen hinnat ovat sitä korkeampia, mitä lähemmäs Helsingin keskustaa mennään, ja yksiöstäkin saa pulittaa vuokraa helposti yli tuhannen euroa kuussa. Vaikka kaikki talousgurut peräänkuuluttavat puskurirahaston perään, ei tavallisen työssä käyvän suomalaisen palkasta jää paljoakaan sivuun.

Nopean rahantarpeen tilanteita

Yleensä ajatellaan virheellisesti, että pikavippejä otetaan vain shoppailuun ja baari-illan jatkamiseen. Totta kai joku kuittaa vaatekauppalaskunsa, lentolippunsa tai nelostuoppinsa pikalainalla, mutta pikavippejä otetaan pääsääntöisesti arjen yllättävien menojen rahoittamiseen. Kun rahat loppuvat bensa-asemalla, jääkaappi tai lämminvesivaraaja hajoaa, tai koira pitää viedä eläinlääkäriin, on tarvetta nopealle ja riskittömälle lainalle. Pikavippien markkinointi antaa ymmärtää, että rahat saa tilille viidessä minuutissa, laina on riskitön ja joustava, ja että ensilaina on (usein) mahdollista saada ilman korkoja tai muita kuluja.

Pikavippi ei ehkä ole se paras vaihtoehto uuden kodinkoneen, eläinlääkärilaskun tai muun äkillisen menon kuittaamiseen. Pikavipeissä on tyypillisesti hyvin korkea korko. Pikavippien korot ja kulut saattavat nousta monta kertaa varsinaista lainasummaa suuremmiksi! Jotta pikavippi kannattaa ottaa, tulee olla varma siitä, että saa sen maksettua pois seuraavasta palkasta – ja että pikavippi on mahdollista maksaa kokonaan pois ilman ylimääräisiä ”sopimussanktiota” tai muita kuluja. Mitä vaihtoehtoja pikavipille on olemassa?

Kulutusluotoissa on pieni riski

Iloinen nainen

Pankkien tai rahoituslaitosten myöntämissä kulutusluotoissa on pieni riski. Vakuudeton kulutusluotto tarkoittaa, että saat lainaa ilman, että joudut panttaamaan asuntosi, kesämökkisi tai sijoitustilisi. Vakuudellinen luotto saattaa vaatia myös henkilötakaajia, jolloin joudut etsimään ihmisen, joka suostuu laittamaan nimensä sinun lainapapereihisi. Jos vanhemmat tai isovanhemmat eivät suostu, voi olla vaikea löytää henkilöä, joka suostuu ottamaan kulutusluottosi maksettavakseen, jos sinun lainanmaksussasi esiintyy ongelmia. Vakuudellinen luotto tarkoittaa myös sitä, että jos joudut maksuvaikeuksiin, saatat menettää vakuudeksi antamasi omaisuuden (kuten sen kesämökin). Kulutusluotto ilman takaajia tai vakuuksia tarkoittaa, ettei pantin menetyksen riskiä ole olemassa.

Kun otat vain sellaisen kokoisen kulutusluoton, minkä maksaminen ei aja talouttasi liian tiukoille, ei kulutusluottoon liity liian suuria riskejä. Ennen kuin hyväksyt lainatarjouksen, tarkasta, minkä kokoinen lainan kuukausierä olisi. Vuokran, ruokakulujen, työmatkakulujen ja lainanmaksun jälkeen olisi hyvä jäädä jotain käteenkin, jotta et joudu paikkaamaan seuraavaa yllättävää menoerää uudella kulutusluotolla tai pikavipillä.

Mistä kulutusluotto kannattaa hakea?

Kulutusluoton saa käyttöönsä miltei yhtä nopeasti kuin pikalainan, mutta paljon paremmilla ja joustavammilla ehdoilla. On olemassa kahdenlaisia kulutusluottoja: kertalainoja ja joustoluottoja, jolloin pääset käsiksi luottokortin tapaan toimivaan luottotiliin. Jos joustoluoton maksimisumma on vaikkapa 20 000, voit ottaa luottotililtä käyttöösi minkä vain summan viidestäkympistä 20 000 euroon. Kun maksat lainan pois, vapautuu taas koko 20 000 euroa käyttöösi. Näin sinulla on aina tiedossa paikka, mistä saa sopivan summan lainaa. Kun liesi hajoaa tai autoon pitää uusia jakopää, sinun ei tarvitse anoa uutta lainaa ja kilpailuttaa lukuisia pankkeja ja rahoituslaitoksia uudelleen.

Kertalainoja ja joustoluottoja saa sekä pankeista että rahoituslaitoksista. Pankkilainan hakeminen kannattaa aloittaa omasta pankista, koska silloin selviät vähemmällä vaivannäöllä ja pienemmällä paperisodalla. Jos oma pankki kieltäytyy kunniasta, kokeile seuraavaa – pankkien korot ovat usein rahoituslaitoksia paremmat, tosin poikkeuksia on. Kaikista parhaimman koron pankin myöntämälle kulutusluotolle saa, jos pystyy antamaan joitain vakuuksia luotolle. Vakuudeton laina on pankille ja rahoituslaitokselle isompi riski, ja sitä ne kompensoivat korkeammilla koroilla.

Mikäli pankeista ei saa rahaa tai rahantarve on todella kiireellinen, siirry rahoituslaitosten pariin. Pankeilla on yleensäkin pitkät käsittelyajat, ja jos hakemuksia on tullut paljon, seisoo hakemuksesi pankissa parhaimmillaan jopa pari, kolme viikkoa. Rahoituslaitoksista rahaa saa nopeasti ja helposti. Jos maltat kilpailuttaa rahoituslaitokset keskenään, löydät varmasti myös edullisella korolla ja pienellä riskillä lainaa tarjoavan rahoitusyhtiön. Rahoituslaitokset voi kilpailuttaa keskenään erilaisilla tarkoitusta varten suunnitelluilla nettisivuilla. Kerro lainantarpeesi ja anna rahoituslaitosten kilpailla sinusta! Tulet saamaan useita lainatarjouksia, joista voit valita itsellesi parhaiten sopivan.